Sam de Jongh
 
Biografie   Expositions   Links   Contact
 
 

Geboren in Eindhoven 1 september 1946 en na de studie tandheelkunde aan de GU te Amsterdam in 1974 een solopraktijk gestart in Haarlem Zuid.

Na 25 jaar was ik genoodzaakt de praktijk te staken in verband met onbehandelbare allergische reacties op een materiaal dat dagelijks in de tandheelkundige praktijk gebruikt wordt. Aanvankelijk een regelrechte ramp voor iemand die zijn beroep fantastisch vindt en bovendien een hechte band had opgebouwd met veel patienten..

Vervolgens 5 jaar cursussen gevolgd bij:

Jan Polak, model en portret;
Helmuth van Galen: vrij schilderen;
Vrije Academie Kennemerland bij Frans van Tartwijk: model en portret;

In 2006 besloot ik de 4 jarige dagopleiding Realistische Schilderen te gaan volgen bij de Wackers Academie te Amsterdam die ik in 2011 afsloot met als mentor Bart Holt.

Hierna volgde ik diverse masterclasses o.a. bij:
Sam Drukker, Roos Schuring, Philip Akkerman, Svetlana Tartakovski, Maria Vaglia, Gyula Somos e.a.

Een van mijn naaktportretten hing in 2019 gedurende 6 weken in Museum de Fundatie in Zwolle daar ik met 19 anderen uit 3500 inzendingen genomineerd was voor de AVRO-TROS Kunstwedstrijd thema `Het Naakt`.

Nog steeds blijft de mens mij fascineren en verbazen en ik vraag mij tijdens het schilderen van het model af: `Waar kom je vandaan? Waar ga je naartoe? Ik word geraakt door een blik, een gebaar, een houding.
De vloeiende lijnen van een vrouwenlichaam, de gratie, maar ook de veroudering die de karakters intenser blootlegt.

Ik hoop dat mijn werken spreken van compassie, weemoed en contemplatie maar vooral ook van een relativerende humor en optimisme.

 
 
Powered By:  :: FotoPortfolios.nl